До 1923 г. село Кърпачево се е казвало Юруклери, после го наричат Надежда, а от 1950 г. носи името на роденият 1921 г. там поет – Христо Кърпачев, който от своя страна е автор на великата българска песен ‘’Шумете дебри и балкани’’.
На север се открива гледка към Дунавската равнина, въздухът е чист, климатът – здравословен. Тук растат над 300 вида билки и има голямо дивечово разнообразие. Освен Крушунските водопади и Каньонът на река Осъм, на Деветашкото плато са разположени и пет от най-дългите пешери в България и могат да се видят всички видове карстови форми.
Наблизо до селото се намират и пещерите Стълбицата и Футьовата. Легендата разказва за имането скрито от ратая Футьо, което е получил от агата, след като му спасил живота.
В последните години село Кърпачево е център на кулинарен туризъм със своите популярни къщи за гости и добрата работа на Сдружение ‘’Деветашко плато’’, което прави чудеса, за да привлича туристи и млади хора в 10-те села от региона.
В Кърпачево решихме да сготвим Пълнена тиква със свинско и зеле. Това е стара семейна рецепта на нашите домакини Димана и Орхан. Те с удоволствие я споделиха за зрителите на ‘’Гозбата на България’’. Те приготяват традиционни български питки и вкусотии в къща за гости ‘’Онгъл’’.
Рецепта
- 1 средно голяма тиква
- 1 кг шарено свинско месо
- 1 голяма прясна зелка
- 2 сухи червени чушки
- 2 моркова
- 100 мл червено вино
- суха дива мащерка
- черен пипер на зърна
- 50 ml олио
- сол
- 3 листа алуминиево фолио за завиване на тиквата, две дървени летви за подпорка в тавата
Начин на приготване
Тиквата се измива добре и се отрязва капачето. Изчегъртва се отвътре с лъжица, за да се почисти от семките.
Нарязва се на дребно зелето, в него се настъргват морковите, като се овкусяват с олио, червен пипер, сол и черен пипер.
Свинското месо се нарязва на парчета и се запържва. Добавя се виното при него, а сухите чушки се запичат за още аромат и натрошават в сместа.
Пълнежът се реди последователно, ред зеле, после ред месо. Накрая се затваря с капачето, подпира се тиквата в тавата с двете летви, за да не се клати и се завива хубаво с листа алуминиево фолио, за да се задущи добре. Пече се 2ч и 30мин на 180 градуса. Изважда се внимателно и се поднася с катък или друга разядка по избор.
Да ви е сладко!