Пълнена тиква със свинско и зеле от село Кърпачево

Пълнена тиква със свинско и зеле от село Кърпачево

До 1923 г. село Кърпачево се е казвало Юруклери, после го наричат Надежда, а от 1950 г. носи името на роденият 1921 г. там поет – Христо Кърпачев, който от своя страна е автор на великата българска песен ‘’Шумете дебри и балкани’’.

На север се открива гледка към Дунавската равнина, въздухът е чист, климатът – здравословен. Тук растат над 300 вида билки и има голямо дивечово разнообразие. Освен Крушунските водопади и Каньонът на река Осъм, на Деветашкото плато са разположени и пет от най-дългите пешери в България и могат да се видят всички видове карстови форми.

Наблизо до селото се намират и пещерите Стълбицата и Футьовата.  Легендата разказва за имането скрито от ратая Футьо, което е получил от агата, след като му спасил живота.

В последните години село Кърпачево е център на кулинарен туризъм със своите популярни къщи за гости и добрата работа на Сдружение ‘’Деветашко плато’’, което прави чудеса, за да привлича туристи и млади хора в 10-те села от региона.

В Кърпачево решихме да сготвим Пълнена тиква със свинско и зеле. Това е стара семейна рецепта на нашите домакини  Димана и Орхан. Те с удоволствие я споделиха за зрителите на ‘’Гозбата на България’’. Те приготяват традиционни български питки и вкусотии в къща за гости ‘’Онгъл’’.

Рецепта

  • 1 средно голяма тиква
  • 1 кг шарено свинско месо
  • 1 голяма прясна зелка
  • 2 сухи червени чушки
  • 2 моркова
  • 100 мл червено вино
  • суха дива мащерка
  • черен пипер на зърна
  • 50 ml олио
  • сол
  • 3 листа алуминиево фолио за завиване на тиквата, две дървени летви за подпорка в тавата

Начин на приготване

Тиквата се измива добре и се отрязва капачето. Изчегъртва се отвътре с лъжица, за да се почисти от семките.

Нарязва се на дребно зелето, в него се настъргват морковите, като се овкусяват с олио, червен пипер, сол и черен пипер.

Свинското месо се нарязва на парчета и се запържва. Добавя се виното при него, а сухите чушки се запичат за още аромат и натрошават в сместа.

Пълнежът се реди последователно, ред зеле, после ред месо. Накрая се затваря с капачето, подпира се тиквата в тавата с двете летви, за да не се клати и се завива хубаво с листа алуминиево фолио, за да се задущи добре. Пече се 2ч и 30мин на 180 градуса. Изважда се внимателно и се поднася с катък или друга разядка по избор.

Да ви е сладко!

Използвани продукти от Биоферма “БИО Храни”